VLEES, VIS & VLEESALTERNATIEVEN
We lusten allemaal wel een lekker stukje kip of worst op de BBQ. Maar wat is vlees eigenlijk en zijn er vlees vervangers?
Vlees
Vlees is alles dat we opeten van een dierlijk lichaam dat op het land leeft. We Kunnen vlees onderverdelen in verschillende categorieën:
- Wit vlees
- Rood vlees
- Bewerkt vlees
Wit vlees
Wit vlees is afkomstig van kippen en ander gevogelte. Als je het vlees bekijkt zie je ook dat dit een lichtroze kleur heeft als het rauw is. Als je het begint te bakken en dan opensnijdt ziet dit er wit uit aan de binnen kant.

Rood vlees
Rood vlees vind je vooral van runderen, varkens, schapen en geiten. Ook gehakt waaraan niks is toegevoegd valt onder rood vlees. Het vlees is niet bewerkt.

Bewerkt vlees
Onder bewerkt vlees verstaan we vlees dat gerookt, gezout of gedroogd werd om de smaak of de houdbaarheid te beïnvloeden. Voorbeelden zijn charcuterie (salami,...), vlees waar zout of additieven* (* producten om eten langer goed te hoede, lekkerder te maken mooier te maken,....) zijn toegevoegd. Bv, nuggets, kippensalade, lunchworst,....
Nu we alle types van vlees hebben besproken is het tijd voor opdrachtjes.

Klik op de volgende knop "Opdracht vleescategorieën" en maak de oefeningen.
Je vindt dezelfde opdrachten ook terug in jouw cursus op pagina 17- 18.
Halal
Het is afkomstig uit de islam. Het woord halal zelf betekent dat iets toegestaan is, het hoeft niet altijd over voeding te gaan. Wij gaan het wel hebben over de soort halal in voeding.
Het halalkeurmerk gaat dus eigenlijk over de manier waarop dat het dier geslacht moet worden. Om vlees halal te laten zijn moet het geslacht worden volgens de islamitische wetten. Dat houdt in de het dier moet sterven door met een scherp mes een snee in de hals te maken. Het vlees wordt ook gezegend door de imam.
Niet elk dier kan halal worden gemaakt hieronder zie je een opsomming van dieren die niet halal zijn. Dieren die niet halal zijn worden ook wel haram genoemd. (onrein of onkuis):
- Varkens
- Kikkers
- Roofdieren
- Ratten
- Enz.
Vis is ALTIJD halal
Als ze per ongeluk iets eten dat niet halal is, word dat door Allah vergeven omdat het menselijk is
Klik op de volgende knop "Opdracht halal " en maak de oefeningen.
Je vindt dezelfde opdrachten ook terug in jouw cursus op pagina 19.
Vlees klaarmaken
Vlees op een juiste manier klaarmaken is zeer belangrijk. Als je bepaald vlees niet juist klaarmaakt dan zou het kunnen dat je een voedselinfectie of vergiftiging op loopt.
Overal zitten bacteriën op je gsm, op je pen maar ook op je eten. Geen paniek niet elke bacterie is slecht. Je hebt namelijk goede en slechte bacteriën. Rauw vlees kan helaas wel slechte bacteriën bevatten. Dat zijn bacteriën zoals Salmonella. Deze bacterie kan zorgen voor een voedselvergiftiging. Dat is de rede waarom je geen rauw vlees mag eten.
Gelukkig voor ons sterven de slechte bacteriën als je vlees goed bakt. Let wel op dat je jouw vlees niet te ver bakt want dan kan het aanbranden en dat is op zijn beurt ook weer slecht voor jouw gezondheid.
Klik op de volgende knop "Opdracht vlees klaarmaken" en maak de oefeningen.
Je vindt dezelfde opdrachten ook terug in jouw cursus op pagina 20- 22.
Vis & schelp en schaaldier
Je hoeft niet alleen vlees op de BBQ te leggen je kan namelijk ook vis en andere zeedieren op eten. Denk maar aan zalm en scampi's.
Vis
is een onderdeel van gezonde voeding, er zitten visvetzuren in. En die visvetzuren zijn goed voor je
hart en bloedvaten en algemene gezondheid. Daarom raden veel mensen aan om toch zeker 1 keer in de
week vis te eten.
Als we over vis spreken dan spreken we niet alleen over vissen maar we spreken ook over schaal en schelpdieren.

Waarschijnlijk zijn jullie aan zee wel al eens een schelp van een mossel tegen gekomen. Een mossel is een schelp en schaaldier naast mosselen heb je ook oesters of kreeft.
We hebben ook hier verschillende categorieën:
- Magere vis
- vette vis
Magere vis
Met magere vis bedoelen we vis dat bestaat uit minder dan 5% vet zoals: tonijn, kabeljauw, zeeduivel. Officieel zijn schelp en schaaldieren geen vis maar vallen wel onder de categorie magere vis.
Vette vis
Met vette vis bedoelen we vis dat bestaat uit meer dan 5% vet zoals: makreel, haring, sardines.
Klik op de volgende knop "Opdracht vis" en maak de oefeningen.
Je vindt dezelfde opdrachten ook terug in jouw cursus op pagina 23- 25.
Vleesvervangers
Niet iedereen eet vlees of mag zo maar vlees eten. In de moslimcultuur eet je halal vlees. En vegetariërs en vegans eten helemaal niks van vlees. We gaan dieper kijken naar wat de vlees alternatieven.
Vegetariër & Veganist
Als we denken aan geen vlees mogen eten dan denken we snel aan veganisten en vegetariërs. Heel veel verschillen zijn er niet tussen vegetariërs en veganisten.
Veganisten zijn mensen die ervoor kiezen om geen dierlijke producten te eten, dat houd in geen melk, eieren, honing, vlees of vis. Sommige kiezen zelfs om ook geen kleding te dragen dat van een dier komt zoals wol. Vegetariërs daarin tegen eten alleen geen vlees. Zij mogen wel nog melk drinken, eieren eten,...
Eigenlijk kan iedereen veganist of vegetariër zijn als je bereidt bent om alle dierlijke dingen op te geven. Vergeet niet dat je sommige vitamines niet zult binnenkrijgen en je soms een tekort aan deze zal hebben. Het is dus aan te raden om vitamines bij te nemen.
De meeste mensen worden veganist of vegetariër omdat ze niet willen dat dieren lijden en willen dat iedereen gelijk is.
Klik op de volgende knop "Opdracht veganist en vegetariër" en maak de oefeningen.
Je vindt dezelfde opdrachten ook terug in jouw cursus op pagina 25- 26.
Verzorg jouw sla plantje
Geef je sla plantje op tijd water.
Super gedaan!!
De opdrachten rond vlees, vis & vleesverangers zijn afgerond. Klik op de onderstaande knop om naar het volgende onderdeel te gaan.